Άλλες Σελίδες: Προηγ. | Επόμ.
Η Ίδρυση της ΦΕΑ

Στις 28 Νοεμβρίου του 1937 ομάδα φιλοτελιστών, από τους πλέον ιδεολόγους φιλοτελιστές της εποχής, συγκεντρώθηκαν στο δικηγορικό γραφείο του Γεωργίου Κολοτούρου και αποφάσισαν την ίδρυση νέου Φιλοτελικού Σωματείου με έδρα την Αθήνα και με κύριο σκοπό τη διάδοση της γραμματοσημοφιλίας στην Ελλάδα, τη σύσφιγξη των μεταξύ των μελών του σωματείου σχέσεων και γενικά τη διαφώτιση των αρμοδίων περί της ανάγκης της εφαρμογής μιας συγχρονισμένης φιλοτελικής πολιτικής.


1947.  Από τη γιορτή της επετείου των δεκα χρόνων της ΦΕΑ. Στην έδρα απο αριστερά Δ. Χριστόπουλος, Σοφ. Πανταλέων, Γ. Μαχαιρίτσας, Κ. Στεφανουδάκης και Κ. Ζουμπουλίδης

Ιδρυτές του νέου σωματείου, όλοι κάτοικοι της Αθήνας, ήσαν οι :

  1. Γεώργιος Παπαστεφάνου, εργοστασιάρχης
  2. Χρίστος Κουσουράκης, ιατρός
  3. Χρυσόστομος Γαλάτης, κτηματομεσίτης
  4. Γεώργιος Κολοτούρος, δικηγόρος
  5. Παναγιώτης Παναγιωτάκος, δικηγόρος
  6. Φίλιππος Αντωνιάδης, Υποστράτηγος Χωροφυλακής εν αποστρατεία
  7. Βασίλειος Βογόπουλος, Συμβολαιογράφος
  8. Ιωάννης Σιδερής, ιδιωτικός υπάλληλος
  9. Νικόλαος Χατζησπύρου, έμπορος
  10. Φίλιππος Πομμερέτ, κτηματίας

Επωνυμία του νέου σωματείου αποφασίστηκε να είναι η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών (ΦΕΑ).

Στη συγκέντρωση αυτή ενεκρίθη το καταστατικό του σωματείου διά ου οποίου καθορίστηκαν τα της λειτουργίας του.

Την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του σωματείου αποτέλεσαν οι Γεώργιος Παπαστεφάνου ως πρόεδρος, Χρίστος Κουσουράκης ως γραμματέας, Χρυσόστομος Γαλάτης ως ταμίας και Γεώργιος Κολοτούρος και Παναγιώτης Παναγιωτάκος ως σύμβουλοι

Η πρώτη συνεδρίαση του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1938 στην οικία του γραμματέα Χρίστου Κουσουράκη.

Με την υπ΄ αριθ. 36/1938 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ενεκρίθη το καταστατικό της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών και αφού καταχωρήθηκε η αναγνώριση της ΦΕΑ ως πολιτιστικό και μη κερδοσκοπικό σωματείο στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων με την αύξ. αριθ. 4784/22-1-1938 εγγραφή του Πρωτοδικείου Αθηνών, άρχισαν οι συγκεντρώσεις των μελών της κάθε Κυριακή 10-12 π.μ. στο επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 οικία του γραμματέα Χρίστου Κουσουράκη, ο οποίος προσέφερε προς τούτο δωρεάν κατάλληλη αίθουσα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου της ΦΕΑ ως μέλος της θα είναι δεκτός κάθε φιλοτελιστής διακρινόμενος για τη χρηστότητα του ήθους του και το πράο του χαρακτήρα του. Τα μέλη ήσαν τακτικά, πάρεδρα και επίκουρα (ανήλικα άνω των 14 ετών).

Στις 4 Ιουνίου 1939 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση των μελών της ΦΕΑ στο γραφείο του μέλους Σωκράτη Κουσουράκη επί της οδού Δώρου 5γ και μετά από σχετική ψηφοφορία εξελέγη το πρώτο τακτικό διοικητικό σμβούλιο για το οικονομικό έτος 1939-1940, το οποίο απετέλεσαν οι Γεώργιος Παπαστεφάνου ως πρόεδρος, Χρίστος Κουσουράκης ως αντιπρόεδρος, Σωκράτης Κουσουράκης ως γεν. γραμματέας, ΄Οθων Χριστοφίλης ως ταμίας, Νικόλαος Μαστοράκης ως έφορος, Βασίλειος Βογόπουλος και Ορέστης Αυδής ως σύμβουλοι.

Από της 5 Μαϊου 1940 οι συγκεντρώσεις των μελών της ΦΕΑ για ανταλλαγές και αγοραπωλησίες γραμματοσήμων κάθε Κυριακή πραγματοποιούνται στο νέο εντευκτήριο επί της οδού Πατησίων 31 και Σολωμού 47, που ήταν ευγενή προσφορά του εφόρου της Εταιρείας Ορέστη Αυδή.


1947.  Από την επέτειο της 10ετηρίδας της ΦΕΑ.

Στις 2 Οκτωβρίου 1942 μετά από πρόταση του προέδρου της ΦΕΑ Γεωργίου Παπαστεφάνου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση παιδικού τμήματος, τη «Φιλοτελική Ένωση Νέων (ΦΕΝ)» και αποδέχθηκε την πρόταση του μέλους Κων. Ζουμπουλίδη να αναλάβει τη διοργάνωση του παραρτήματος της ΦΕΑ.

Στο εντευκτήριο της οδού Πατησίων 31 η ΦΕΑ παρέμεινε μέχρι το 1972. Νέα έδρα και νέο εντευκτήριο επί της Σολωμού 22, ιδιοκτησίας Διονύση Μητρόπουλου, ο οποίος αργότερα το έτος 2000 ανακηρύχθηκε από τη Γεν. Συνέλευση των μελών επίτιμο μέλος της ΦΕΑ.

Το Μάιο του 2000 επί προεδρίας του Κώστα Σφήκα η ΦΕΑ μετακόμισε σε ιδιόκτητη αίθουσα επί της οδού Τήνου 11 στη περιοχή της Πατησίων, στάση Κεφαλληνίας. Η αγορά του ακινήτου 112 τ.μ. έγινε μετά από την πώληση της συλλογής των γραμματοσήμων, που βρισκόταν σε θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα (7.000.000 δρχ.), από δωρεές μελών και φίλων της ΦΕΑ (3.500.000 δρχ.) και σύναψη δανείου από την Τράπεζα Eurobank (6.000.000 δρχ.).

Τα εγκαίνια του νέου εντευκτηρίου, έγιναν στις 3 Μαϊου 2000, στο οποίο μέχρι σήμερα γίνονται οι συγκεντρώσεις των μελών και οι διάφορες φιλοτελικές εκδηλώσεις της εταιρείας. Μάλιστα από το 2000 και προς τιμή της μνήμης του αείμνηστου επίτιμου πρόεδρου της ΦΕΑ Παπαστεφάνου, με απόφαση του ΔΣ το εντευκτήριο ονομάστηκε εντευκτήριο «Γεώργιος Παπαστεφάνου».