Άλλες Σελίδες: Προηγ. | Επόμ.
Η Φ.Ε.Α.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών, πολιτιστικό και μη κερδοσκοπικό σωματείο, ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1937. Ο εκ των ιδρυτών της και πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της υπήρξε ο Γεώργιος Παπαστεφάνου-Προβατάκις, ο μεγάλος δωρητής του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Σκοποί του σωματείου είναι :

  1. Η προαγωγή και διάδοση των πολιτιστικών αξιών
  2. Η συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική ανάπτυξη των φιλοτελιστών, και γενικά η μέσο του φιλοτελισμού επιμορφωτική και πολιτιστική καλλιέργεια του ευρέως κοινού με τη μεταφορά και διάδοση ιστορικών, πνευματικών, θρησκευτικών, καλλιτεχνικών και λοιπών γνώσεων δια των παραστάσεων των γραμματοσήμων, της έρευνας και μελέτης τους
  3. Η προβολή του πολιτιστικού, ιστορικού, καλλιτεχνικού και τουριστικού πλούτου της Ελλάδος μέσα από τα γραμματόσημα
  4. Ιδιαίτερα η ενασχόληση των νέων στον ελεύθερο χρόνο τους με την επιμορφωτική ασχολία της συλλογής των γραμματοσήμων προς αποφυγή επιβλαβών απασχολήσεων και συνηθειών
  5. Η καταγραφή και διατήρηση της φιλοτελικής και ταχυδρομικής ιστορίας και ειδικότερα η ανάπτυξη και διάδοση του φιλοτελισμού στη χώρα μας

Προς επίτευξη των σκοπών της η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών λειτουργεί ιδιόκτητο εντευκτήριο για τα μέλη της, διαθέτει φιλοτελική βιβλιοθήκη, οργανώνει διαλέξεις, πανελλήνιες φιλοτελικές εκθέσεις και τοπικές φιλοτελικές εκθέσεις νεότητας σε δήμους της Αττικής.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών έχει οργανώσει η ίδια ή και με τη συνεργασία άλλων σωματείων της Αθήνας, πανελλήνιες εκθέσεις γραμματοσήμων τα έτη 1982, 1987, 1992, 1995 και 1997 σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας και στις αίθουσες του πνευματικού κέντρου του δήμου Αθηναίων. Το 1986 πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση φιλοτελικού τύπου στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», ενώ το 2000 στο μέγαρο Μελά (παλαιό ταχυδρομείο της Αθήνας) οργάνωσε πανελλήνια μαθητική έκθεση γραμματοσήμων. Επίσης κατά καιρούς έχει συνεργασθεί με δήμους της Αττικής και έχει οργανώσει τοπικές εκθέσεις νεότητας (Ν. Χαλκηδόνα τα έτη 1988, 1992 και 1993 κά.).

Το 1942 μέχρι το 1948 παρά τις δυσκολίες της εποχής εκείνης η ΦΕΑ κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία το «Γραμματόσημο», μηνιαίο περιοδικό, που διατηρεί τη συνοχή μεταξύ των φιλοτελιστών. Το 1982 επανεκδίδεται και συνεχίζει την έκδοσή του μέχρι το 1987, οπότε σταματάει η κυκλοφορία του για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Το έτος 1973, μετά το θάνατο του επιτίμου μέλους της Νίκου Ατζαρίτη, γνωστού ζωγράφου, αλλά και ειδικευμένου μελετητή της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμού, η ΦΕΑ καθιερώνει σαν θεσμό πλέον την προκήρυξη μεταξύ των Ελλήνων φιλοτελιστών ετήσιου βραβείου στη μνήμη του επιφανούς μέλους της για την καλύτερη φιλοτελική μελέτη, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια συμμετοχή εργασίας, το διοικητικό συμβούλιο απονέμει το βραβείο «Ν. Ατζαρίτη» σε φιλοτελιστή, που έχει επιδείξει μεγάλο φιλοτελικό έργο και είναι μεγάλη προσφορά του στην ανάπτυξη και διάδοση του φιλοτελισμού στην χώρα μας.

Στο άνετο εντευκτήριο του σωματείου της ΦΕΑ οι συλλέκτες έχουν τη δυνατότητα, με καφεδάκι και αναψυκτικό, να γνωρίσουν άλλους φιλοτελιστές, να βρούν γραμματόσημα και να συμπληρώσουν τη συλλογή τους, να ανταλλάξουν γραμματόσημα με άλλους συλλέκτες και να συζητήσουν φιλοτελικά θέματα. Να ρωτήσουν και να επιλύσουν απορίες τους γύρω από τα ξένα και Ελληνικά γραμματόσημα, να συμβουλευθούν τους καταλόγους γραμματοσήμων, ξένους και Ελληνικούς και να διαβάσουν φιλοτελικές μελέτες, που διαθέτει το σωματείο στη βιβλιοθήκη του.

Ενώ κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί την αξία των γραμματοσήμων του με τη βοήθεια έμπειρων και υπεύθυνων μελών του σωματείου. Το εντευκτήριο της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Τήνου αριθ. 11 (στη συμβολή των οδών Πατησίων αρ. 132 και Τήνου αρ. 11 - στάση Κεφαλληνίας) και λειτουργεί κάθε Τετάρτη απόγευμα, από ώρα 6 μ.μ. μέχρι 8.30΄ μ.μ. και κάθε Κυριακή πρωί, από ώρα 10 π.μ. μέχρι 1.30΄ μ.μ. Τηλ. & Φαξ 210.8838682